Meer informatie bij 3D tafel configurator
We bieden 4 verschillende soorten tafels aan. Namelijk rechthoekig, ovaal, deens ovaal en rond. We kunnen alle tafels in zowel eikenhout als steigerhout maken. Hieronder nog een iets duidelijker voorbeeld van ovaal en deens ovaal.
Eikenhout en steigerhout, de verschillen:
Wij maken dus tafels in eikenhout en in steigerhout, en we zullen hier gaan bespreken wat de verschillen zijn. Kort samengevat zijn dit de verschillen:
- Eiken kan niet goed tegen weersinvloeden
- Eiken is een hardhout, dus minder snel beschadigingen
- Eikenhout heeft minder onderhoud nodig
- Eikenhout is na schuren wat gladder dan steigerhout
- Eikenhout gaat langer mee
- Eikenhout is duurder
Eikenhout | Steigerhout | |
Egaal blad | Ja | Nee |
Kier vorming | Nee | Ja (wel minimaal) |
Behandeling | Olie of hardwax | Beits |
Outdoor geschikt | Nee (onder een overkapping kan het wel) | Ja |
Levensduur | Tot 20 jaar | Tot 10 jaar |
Prijsklasse | Gemiddeld tot hoog | Laag tot gemiddeld |
Gladheid | Erg glad | Gemiddeld glad |
Kans op beschadigingen | Lage kans | Gemiddelde kans |
Ons steigerhout is altijd 3 cm dik. Ons eikenhout is altijd 4 cm dik. Mocht je een ovale of ronde tafel in steigerhout willen dan word deze altijd 6 cm dik omdat we dan met een dubbelplanks blad werken.
We zullen de verschillen hier gaan bespreken:
Egaal blad en kiervorming:
Zowel ons steigerhout als het eikenhout wordt kunstmatig teruggedroogd zodat er relatief weinig vocht in het hout zit voordat wij er meubelen van maken. Eikenhout kan als enige dermate worden teruggedroogd dat het nauwelijks meer uitzet of krimpt, waardoor het mogelijk is om de eiken delen aan elkaar te lijmen. Een tafelblad bestaat altijd uit meerdere hout stroken, en bij eiken tafelbladen worden die stroken aan elkaar verlijmd, waardoor je dus geen kieren in tafel krijgt. Steigerhout zal altijd blijven krimpen en uitzetten, en daardoor is het niet mogelijk om dit te verlijmen, wat resulteert in kleine kieren tussen de onderlinge planken (zie voor vergelijking de afbeelding hieronder).
Behandeling:
Omdat eiken tafels meestal in huis worden gebruikt kan daar een olie of hardwax voor gebruikt worden. Een olie trekt wat dieper in het hout en omdat we bij eiken tafels 2 lagen coating aanbrengen heb je hier een dikkere en betere beschermlaag op. Er is bij een eiken tafel dan ook minder onderhoud nodig dan bij een steigerhouten tafel. Een steigerhouten tafel wordt bijna altijd gebeitst. Met een beits kan het hout nog in een bepaalde kleur gemaakt worden. Beits slijt er alleen wel wat sneller af dan een olie, dus een gebeitste steigerhouten tafel heeft sneller een nieuwe laag nodig dan een geoliede eiken tafel. Een olie beschermd ook net wat beter dan een beits. Zowel in olie als bij beits hebben we verschillende kleur mogelijkheden voor uw tafel.
Outdoor geschikt:
Eikenhout kan niet goed tegen weersinvloeden, en omdat de onderlinge eiken stroken bij een eiken tafel aan elkaar verlijmd zijn heb je kans dat de lijmnaad het niet houdt door de temperatuur en vochtverschillen. De lijmnaad kan dan knappen en omdat het eiken een stuk duurder is warden wij het niet aan om een eiken tafel buiten neer te zetten, tenzij deze altijd overdekt kan staan. Steigerhout is niet verlijmd en kan de temperatuur en vochtverschillen beter opvangen. Indien u de steigerhouten tafel buiten gaat neerzetten, dan is het niet te voorkomen dat er scheurtjes in het blad zullen komen. Net zoals elke houtsoort zal het steigerhout wat scheurtjes gaan krijgen namelijk.
Levensduur:
Eiken is een hardhout, vuren is een zachthout. Eikenhout slijt veel minder snel, werkt wat minder en daardoor kun je zo 20 a 25 jaar genieten van een eiken tafel. Indien u een steigerhouten tafel onbehandeld buiten neer zet en daar nooit wat aan doet, dan is de verwachting dat deze tussen de 7 en 10 jaar mee zal gaan. Met het aanbrengen van een beits of nano coating kun je de levensduur van een steigerhouten tafel wel verlengen.
Prijsklasse:
Eikenhout is nu eenmaal wat duurder dan steigerhout, mede omdat dit minder snel groeit. Daarnaast is er meer tijd nodig om een verlijmd eiken blad te maken dan om een ongelijmd steigerhouten blad te maken. Door deze 2 redenen is een eiken tafel wel een stuk(je) duurder dan een steigerhouten tafel.
Gladheid:
Zowel het steigerhout als het eikenhout wordt 4 zijdig geschaafd voordat we er meubelen van maken. Oftewel, de planken die we gebruiken voor de tafelbladen zijn wel allemaal exact even dik, waardoor er in beide bladen geen hoogteverschillen zitten. Maar bij eikenhout is het mogelijk om hem extreem glad te schuren. Omdat steigerhout een zachtere houtsoort is, komen er bij schuren zo weer wat haartjes los, dus je kan schuren tot je een ons weegt, maar zo extreem glad als eikenhout krijgen lukt niet. Wel krijgen we het steigerhout ook gewoon netjes glad zonder splinters, maar niet zo spiegelglad als eiken.
Kans op beschadigingen:
Steigerhout is een zachte houtsoort, waardoor je er sneller beschadigingen in zou kunnen krijgen. Bij normaal gebruik hoef je je daar geen zorgen om te maken, maar als u bijv jonge (klein) kinderen heeft die enthousiast met een mes of vork in de tafel steken, dan is het zachte steigerhout daar niet bestand tegen.
Hieronder een afbeelding van een onbehandeld steigerhouten en eikenhouten blad. Wat dus opvalt bij eikenhout; minder knoesten, geen naden en egaler.
Eiken tafels kunnen wij maken tot er met 300 cm. Mocht u toch een tafel wensen die groter is dan 3 meter dan horen wij het graag en gaan we uiteraard even kijken of we nog iets kunnen realiseren. Bij eiken hout werken we normaal altijd met stapjes van 20cm. Mocht je toch iets op maat wensen, schroom dan niet om dit aan te geven.
Bij steigerhout kunnen we eigenlijk alles op maat maken tot er met 470 cm. Op de website staan een paar standaard vormen die we veel verkopen. Ook hier geldt mocht je iets op maat willen hebben, laat het ons dan weten.
Steigerhout
Ons steigerhout is gedroogd en 4 zijdig geschaafd, perfect geschikt om meubels van te maken. Waarom wordt het hout eigenlijk steigerhout genoemd? Dat is een vraag die we regelmatig krijgen. Het heeft eigenlijk met de afmeting van het hout te maken. Het hout moet een bepaalde maatvoering hebben om het te mogen gebruiken op de steigers. Steigerhout is daarom eigenlijk altijd circa 20cm breed en circa 3cm dik. De nieuwe steigerplanken zijn afkomstig van het hout van de larixboom. De larixboom is een snelgroeiende soort, zachte naaldhout soort welke ook in Europa groeit. Steigerhout is mede daarom een groene keuze voor uw meubelen. Steigerhout is een goed alternatief voor hardhout en meer ecologisch verantwoord. Het hout laat zich gemakkelijk schuren en behandelen.
2 houtmogelijkheden:
We bieden de meubelen aan in 2 houtvarianten, namelijk van nieuwe onbehandelde blanke planken of van oud gemaakte steigerplanken.
Het is het beste om de blanke steigerplanken te behandelen met een van onze beitsen. Via deze link kunt u de beits bestellen.
Voor de old-look planken is het het beste om deze te behandelen met een nano-coating. Dit is een kleurloze coating die de planken optimaal beschermd tegen water en vuil.
Mocht u nog twijfelen over de kleur dan kunt u bij ons ook proefstukjes bestellen. Dat kan via deze link.
Eikenhout
Heb je dat ook? Zodra je eiken meubels hoort, denk je meteen aan de antieke, massieve, donkere meubels die vroeger bij je opa en oma thuis stonden. Niet echt het bepaald soort meubel wat je tegenwoordig snel in huis zal halen. Maar toch leggen we je uit waarom eiken meubels een investering waard zijn!
Genoeg eiken eigen keus
Gelukkig zijn de eiken meubels van toen niet meer hetzelfde als nu. Er zijn namelijk verschillende soorten eiken, met ieder zijn unieke uitstraling. De soorten die tegenwoordig het meest gebruikt worden is Europees eikenhout en het Amerikaans rood eiken. Zoals je het misschien wel al een beetje kunt raden zit het verschil hem in de kleur. Europees eiken heeft een warm gouden en honingachtige kleur. Het heeft ook meer de neiging om wat donkerder te worden dan het Amerikaans eiken. Het Amerikaanse houtsoort is meestal wat lichter en heeft meer roze bruine tinten.
Voor ieder wat wils
Wat je tegenwoordig veel ziet is dat eiken gecombineerd wordt met stalen onderstellen. Hierdoor krijgt de tafel een moderne uitstraling. Hou je van het robuuste industriële dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een tafel met een metalen spinpoot. Ben je toch iets meer van het landelijke dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een eiken boomstamblad met een wit onderstel en ga zo maar door. Door de hoeveelheid aan variaties heb je dus altijd wel kans dat je een eiken tafel vindt die geheel past bij jouw interieur.
Lekker lang genieten
Een van de bekendste voordelen van eiken is dat het jaren mee kan, zonder dat het ten koste gaan van het hout. Eiken houten meubels gaan wel 20 tot zelfs 25 jaar mee. Doordat het hout ook erg hard is zal het minder tekenen van schade of slijtage vertonen. Dit is dus ideaal voor een huishouden met opgroeiende kinderen. Meubels met dit soort hout kunnen namelijk wel tegen een stootje en zijn ook nog makkelijk schoon te maken. Perfect voor een druk gezin wat toch een moderne meubel in huis wilt.
Eiken meubels zijn ook een goede toevoeging voor in het kantoor. Bijvoorbeeld als eye catcher in de vergaderruimte of als bureau? In combinatie met een stalen frame sowieso een gegarandeerd succes.
Aandachtspunt
Natuurlijk hebben eiken meubels ook een paar aandachtspunten. Je moet rekening houden met de luchtvochtigheid van je huis. Bij een te lage luchtvochtigheid kan het hout barsten en bij een te hoge luchtvochtigheid kan het weer krom trekken. Dit is natuurlijk nog steeds geen reden tot paniek, want bij de meeste meubel specialisten is het tafelblad zo behandeld om deze situaties zo veel mogelijk te voorkomen. Doordat massief eiken zo sterk is en een unieke uitstraling heeft, hangt er ook een prijskaartje aan. Maar we kunnen je garanderen dat een investering in eiken meubels er een is waar je later geen spijt van zult krijgen.
Onze eiken tafels
Bij onze eiken tafels worden verschillende massieve eiken stroken van 4cm dik aan elkaar verlijmd met een grote pers. De eiken stroken voorzien door middel van een vingerlas (met daartussen een vochtbestendige houtlijm) met elkaar verbonden. Door de verbinding zo te maken creëren we een zo sterk mogelijk blad, en is de kans op scheuren en krom trekkend hout zo klein mogelijk.
Werking van het eikenhout
Het eikenhout wordt in droogkamers gedroogd voordat het blad verlijmd wordt. Dit doen we omdat we een laag vochtpercentage in het hout willen hebben. Hoe lager het vochtpercentage in het hout, hoe kleiner de kans op kromtrekken en/of scheuren. Hout is wel een natuurproduct en daardoor kan het blad onregelmatigheden in vorm en kleur hebben. Naast het kleurverschil in de eiken bladen, zit in het ene blad ook meer knoesten en/of scheurtjes dan in het andere blad. Dus het ene blad is wat rustieker dan het andere blad. Dit zorgt juist voor karakter en geeft de tafel een robuuste en sierlijke uitstraling. We willen natuurlijk wel een gladde bovenzijde, dus open knoesten en scheurtjes vullen we standaard op.
Verschillende randafwerkingen
Verder hebben we bij rechthoekige tafels nog de keuze of u de randafwerking wilt met een boomstamrand of een rechte rand. Mocht je een rechte rand afwerking willen dan kunnen we deze haaks recht maken of met een facet rand. Een facet rand houdt in dat de bovenste cm recht is en dan vervolgens de onderste 3 cm schuin weg loopt in een hoek van 45 graden. De hoeken van de rechthoekige tafels zijn standaard haaks maar deze kunnen we ook rond vrezen.
Ook is het mogelijk om de rand van het blad een kleur te geven. Meestal doen we deze dezelfde kleur als de bovenzijde van het blad. Maar het is ook mogelijk om de rand wit of zwart te schilderen. Bij een facet rand doen we dit ook maar dan alleen de onderkant wat schuin loopt.
Bij ronde en ovale tafels zijn alle rand opties het zelfde. Deze kunnen we gewoon strak of met facet rand maken. Ook heeft u de keuze om ze te schilderen of ze mee te kleuren met het blad.
De deens ovale tafels leveren wij standaard met een facet rand.
Coatkleuren
Wij hebben verschillende kleuren om de tafels mee te behandelen. Deze keuze ligt volledig bij u! We behandelen hem eerst met een olie die hem op kleur brengt en vervolgens lakken we hem 2 keer af met een hardwax. Deze zorgt ervoor dat de tafel optimaal beschermd is tegen vuil en vlekken. Mocht je twijfelen over de kleur. Dan kunt u hier proefstukjes bestellen.